Salam Ukhuwah...


Pada tanggal 26/02/11 yang berkat lagi mulia, aku telah mengikuti satu progam Sure Solat.
cehhhhhh, mcm ustaz ler giler. muahahaha.
program tuu pun buat kat sch, kiranye outsider and insider pun ade skali.
nak ke taknak kena jugak pergi, wajib berr. tu pun bpe kerat je budak outside yang datang.

meh rapat rapat kat screen PC korg, aku nak share that program kat korg.
mula mula aku ingt mcm boring program tuu. rupenye best lak.

Pertama - smpai je kat sch, kena check in 'hotel'. opsss, hostel yer. hahaha. aku dapat pulak dorm puake, dorm yang semestinya ada segala kaki. kaki rembat sume ade. ingtkan na  tido kat rumah warden, warden lak ta kasi.
terpakse laa tido kat dorm tuu, dorm ape? malas highlight-kan, sensitive neh :D

Kedua - ustaz suruh kitaorg letak bag kat dewan, then dengar ceramah tentang solat. niat bukan na kutuk, tapi dah dapat pengalaman tu coz kitaorg sume kena duduk dalam dewan dengan rase panas dan berstylekan bersila. dah naik kematu bunt** aku. hahaha. start ceramah tu dalam kol 9 a.m-6.30 p.m. naik bersemut dah kaki aku kat dalam tuu, kebas pun ade. sabar je, benda tu kan majlis ilmu. amboiii, hehehe.

BREAK - whoaahhhh, nikmat yang xterkata laa katekan. mase rehat tu laa baru dapat berdiri. rase mcm happy giler bila dapat bangun. dalam hati neh pikir na makan je. lapar siawww time tuu, kat dewan makan asrama pulak ramai. last last minum air suam je, diet jap. ustaz yang bagi ceramah tu bagi masa 1/2 jam untuk break.
pastu kena g solat zuhur berjemaah kat surau. then aktiviti lepas solat tuu same je smpai ke asar.

Ketiga - mase yang ditunggu tunggu dan dinanti nanti telah pun tibe, rase rase ape? * mandi ler berrr. badan dah berpeluh dah mase dok kat dalam dewan tuu. mcm bermandi peluh doe. panas mcm kena dok dalam oven. hahahaha. dah mandi mandi sume, mase petg tu septutnye riadah.. tapi aku membongkang kat dorm tuu, membe membe aku sume tengah main wrestling. smpai aku pun kena jugak. bengong -.-' perggghh, cun siot ustaz tu main ping pong. haaaaa, lupe nak ckp.. yang bagi ceramah tu ada tiga org ustaz, abang alang, abang li and abang asri. abang alang muka mcm amy search. abang li mcm muka baim wong. MACAM laa. haha, sape girl girl kat luar tu tengok ustaz tuu. memag korg cairnye. memg confirm nye laa. hahahaha.spoting doe diaorng. 

Keempat - maghrib pun menjelme, tiba lah solat maghrib. aku pun pergi ke surau dengan berpakaian baju melayu. perggghh, mcm peserta imam muda doe, silap silap surat tawaran imam muda tuu smpai kat rumah aku. miahaahaha. dah selesai solat maghrib dan ishak, boys ditempatkan di surau dan girls ditempatkan di dewan. boys sume khusyuk dengar tazkirah dari abang alang, abang li dan abang asri. nak tahu pasal ape? hahaha, maaf ler. rata rata yang follow blog aku neh sume girls kot. so, hrapan laa korg yer. hahaha.

Kelima - selepas selesai tazkirah, sume kena balik dorm masing masing. kena tido awal coz esok ada qiamullail. boys sume bukan qiamullail, tapi qiamullain. haahha. sume overnight time tuuu, ade yang main bantal laa, terajang anak org tengah baring laa etc.. aku? aku main chess je, xmain benda benda jahat neh. hahaha. then warden datang gegar dorm, sume lari mcm xcukup tanah. ada yang tengah smoking pun tahan asap dalam mulut. bayangkan warden tu boleh bantai stay kat dalm dorm tu dalam 5minit. xke mcm nak mampus budak tuu tahan asap. hahahaha. pastu, lepas warden tuu blah.. aku ngn membe aku kacau budak tengah tido. yang paling teruk kitaorg buat an, letak colgate kat dalam sluar budak sorg neh. menggelupur budak tuu kat atas tilam tu. muahahahaha.

Keenam - pukul 4 a.m , warden datang dorm ke dorm. sekor sekor kena simbah air. fuhhh, nasib baik aku ta kena, membe aku yang kejutkan aku. mane tak kena simbah, tido mati. sedangkan siren hostel yang mcm siren nuklear tuu pun ta dengar. hahaha. pastu kitaorg gerak g surau untuk buat qaimullail and solat subuh.
memg kesian betul membe aku sorg neh, tengah solat subuh pun boleh tersengguk sengguk. nasib baik ta rebah mase raka'at ke dua. hahahaha. 

Ketujuh - hari terakhir kitaorg untuk program Sure Solat neh, rase mcm xna balik jer. hehehe. ceramah tentang muhasabah diri paling last sekali. mase hari sabtu tu, ceramah cara cara solat. kira ada jugak ilmu yang terkurang dulu aku dapat tambahkan. *perghhh, gratis siaww ayat. hehehe. ceramah yang last neh ceramah paling touching pernah aku pergi. ustaz tu tnye;

Abang Alang : sape kat sini sayang mak dia?

*dalam beratus ratus org tuu, sorg je boy neh kluar.

Abang Alang : okayy, kenape awak syg mak awak?

Boy               :  sebb mak saye lahirkan saye and dia yang jage saye sejak kecil.

Abang Alang : ape no telephone mak awak. *sumpah muka budak tuu pucat.

*then ustaz tu call mak boy tuu.


Boy              : assalamualaikum mak, mak.. saye sayang makkkk.

Boy's mom   : kenape neh, kenape ckp mcm neh?

Boy              : saye sayang sngt sngt kat mak, maafkan saye yer? saye janji saye solat selalu.

Boy's mom   : eh kenape anak mak neh, mak pun sayang kat anak mak laa.

*perggghhh, rase mcm na menangis rasenye aku. hahaha
ade yang membe aku yang gengster melalak auu. hahaha

ada lagi touching ( ! )
ada boy sorg neh bapak ea dtg dewan ntuk ambik boy tuu coz boy tuu na g kursus umrah.
then ustaz tu paggil bapak boy tuuh.

Abang Alang  : assalamualaikum pakcik.

Pakcik           : wa'alaikumusslam.

*pastu ustaz tu straigth je bagi mikrofon tuh kat boy tuu.
dia suruh boy tuu ckp something kat bapak ea.

Boy               : ayahhhh, saye syg sngt sngt kat ayah. saye tahu saye degil, kalau boleh saye nak jadi anak yang soleh. saye janji xkan tinggal solat lagi. then, dia peluk ayah dia kuat kuat. 

*akhirnya aku tewassss... 
akhirnya aku menangis juga (:

haihhhhhhhh, kalau korg laa ade.. memg korg melalak. dua kotak tisu tu pun ta tentu habis. hahahaha.

Kelapan - bersurai akhirnya, then balik. hooray hooray la jugak :D

program neh bagus jugak, xmenyesal aku dtg. bnyak info info tentang solat dan kesedaran aku dapat dari tiga abang hensem neh. hahaha. kalau korg nak info lebih. neh link:

p/s : aku simpati sape yang hilang selipar. muahahaha.

No comments: