Tutorial Mencari Code di Edit Template ( Ctrl + F )

Ehem ehem akak-akak dan abg sume, mesti korang tercari-cari dan tertanye-tanye apabila nak cari code seperti <data:post.body/> . Sebenarnya ada banyak lagi code, sya hanya tunjukkan satu sahaja.

Cara-cara untuk mecari ;



1. Klik Design.

2. Klik Edit HTML.

3. Tick Expand Widget Templates.

4. Tekan Ctrl + F, kotak tu akan keluar sama ada di atas atau di bawah. Kemudian, TAIP code yang hendak di cari mengikut step yang di berikan ( <data:post.body/> )

5. Code yang di cari tadi tu, akan keluar. Macam neh, ( <data:post.body/>) Kalau step tu nak paste kan code yang LAIN kat belah bawah/atas code yang dicari tuh, contohnya code untuk pasang Facebook Like Button; lihat pada gambar berikut >>



Code yang telah di kotakkan berwarne merah tu adalah code Facebook Like Button. Itu hanya code contoh sahaja. Kalau korang nak letak code lain pun boleh. Bergantung pada step tu. Kalau dia suruh korang paste kat bawah code  <data:post.body/>  ,korang paste lah kan mcm kat gambar di atas neh.

Pastu klik PREVIEW dahulu, baru tekan SAVE kalau korang puas hati. Kalau korang tekan SAVE lepas tu error, makna nya korang dah salah step kat No.3No.4No.5..
Check semula supaya tidak akan menyusahkan korang ;) 

No comments: